روابط عمومی دانش بنیان؛ ابزار انسانی کردن صنعت
روابط عمومی دانش بنیان؛ ابزار انسانی کردن صنعت
دکتر احمد یحیایی ایله ای
جهان را بنا کرد از بهر دانش …… خدای جهاندار بی یار و یاور ناصرخسرو
نامگذاری سال 1401 به سال “تولید؛ دانشبنیان، اشتغال آفرین” موضوع دانش و دانش بنیان را بیشتر مورد توجه و تاکید قرار داده است. این مفهوم می تواند همچون یک نگاه حرفه ای به روابطعمومی آثار مطلوب و بلندمدت در پی داشته باشد.
بایستی اذعان کنیم که روابط عمومی صنعتی همچون سایر شقوق روابط عمومی در ایران از فقر دانش و رویکرد دانش محور در رنج است و رویکردی دانش بنیان ندارد. متاسفانه رویکرد دانشی در همه عرصه های علوم انسانی و اجتماعی مغفول است و حل مشکلات و مسایل اجتماعی و انسانی نه با رویکرد و مهارت علمی و دانشی بلکه بر اساس سلیقه و علاقه افراد کم دانش حل و فصبل می شود و هر روز شاهد پیچیده تر شدن مشکلات و مسایل انسانی سازمان ها هستیم.
رویکرد دانش بنیان در روابط عمومی صنعتی می تواند مسایل انسانی صنعت را با سرعت و دقت بیشتری حل کند و کمک کند تا محیط صنعتی یک محیط لذت بخش برای کارگران و کارکنان باشد. محیطی که در آن اعضای سازمان احساس انسان بودن کنند نه ابزار بودن.
رویکرد دانش بنیان یعنی روابطعمومی دانش محور و تخصص گرا باشد؛ بر مبنای فناوریهای پیشرفته کار کند و مسائل ارتباطی سازمان را از طریق دانش و نوآوری حل کند.
البته برای این که روابطعمومی دانش بنیان باشد پیش شرط هایی لازم است:
- پارادایم ذهنی و اجرایی مدیران روابط عمومی بایستی تغییر کند و رویکردهای ارتباطات یکسویه را فراموش کنند و نقش و سهم مردم و مشتریان را در بهبود و رشد و تعالی سازمانی به عنوان سوی دیگر ارتباطات بطور کامل جدی بگیرند.
- شاید بتوان گفت بزرگترین آسیبی که در حال حاضر روابطعمومی از آن رنج می برد فقدان رویکردی علمی بخصوص در انتخاب و بکارگیری مجموعه نیروی انسانی روابطعمومی و بطور خاص مدیران روابطعمومی است. سازمانها بایستی رویکرد علمی را در انتخاب و انتصاب مدیران پیش بگیرند.
- سازمانها بایستی از نخبگان ارتباطی و فارغ التحصیلان دانشگاههای برتر حوزه ارتباطات برای تحقیقات میدانی و مشاوره های حرفه ای استفاده کنند.
- بایستی پژوهش محوری (تحقیقات کاربردی applied research) در اولویت قرار گیرد و هزینه های پژوهشی از سوی سازمانها تامین شود تا بر مبنای بهره وری از یافته های علمی و تحقیقاتی مسئله های ارتباطی سازمان حل شود.
- روابطعمومی ها بایستی به پیشرفته ترین فناوریهای ارتباطی مجهز شود و بکارگیری این فناوریها بایستی برای کارکنان روابط عمومی با جزییات آموزش داده شود.
در این میان دانش بنیان شدن برای روابط عمومی های صنعتی اولویت بیشتری پیدا می کند چرا که دانش روابط عمومی می تواند کمک کند تا ارزشهای انسانی در صنعت مورد توجه قرار گیرد. روابط عمومی دانش بنیان در صنعت کمک می کند تا روح و اخلاق انسانی در سازمان و صنعت زنده بماند و با رویکرد دانشی بسیاری از بیماریهای روحی و روانی و اخلاقی به حداقل برسد.
نکته مهم این موضوع آن است که در سازمانهای دانشبنیان؛ کار بر اساس دانش است (شناسایی دانش و بکارگیری دانش) نه تجربه. یعنی دانش بر تجربه اولویت دارد. این موضوع و مفهومی است که در روابط عکومی های ایران نادیده گرفته می شود و آسیب های آن هر روز دامنگیر کشور و سازمان می شود.
در واقع بحث دانشبنیان فرصتی است برای علمی کردن روابطعمومی؛ تا دانشبنیان تولید محتوا انجام گیرد و تولیدات دانشبنیان در روابطعمومی گسترش یابد.
امید است انتخاب این رویکرد تغییرات اساسی در کشور و روابط عمومی های ایران در پی داشته باشد و از قالب یک شعار زیبا به تحول سازمانی منجر گردد. انشالله